طول عمر و ماندگاری پروتز سینه

  1. خانه
  2. /
  3. جراحی زیبایی سینه
  4. /
  5. طول عمر و ماندگاری...
فهرست مطالب

اگرچه پروتزهای سینه تاریخ انقضا ندارند اما نمی‌توان تضمین کرد که این پروتزها در تمام عمر دوام خواهند داشت. به طور میانگین پروتزهای سالین و سیلیکونی بین 10 تا 20 سال دوام دارند. اگرچه در بسیاری از موارد به دلیل عوارض پیش‌آمده یا مسائل زیبایی زودتر از این زمان خارج می‌شوند. بالغ بر 20 درصد از افراد طی 8 تا 10 سال پروتز خود را تعویض یا خارج می‌کنند.

برای داشتن درک بهتر در خصوص دوام پروتزها، در این مقاله در خصوص انواع مختلف پروتز سینه، دوام آنها، دلیل این که چرا باید پروتز را تعویض کرده یا خارج نماییم، علائم نشان‌دهنده زمان تعویض پروتز یا خارج‌کردن آن، تعداد دفعات تعویض پروتز و چگونگی بالابردن دوام آن صحبت شده است.

انواع مختلف پروتز سینه و دوام آن‌ها


انواع مختلف پروتز سینه

دوام پروتز سینه بیشتر به نوع پروتز مصرفی بستگی دارد. دو نوع اصلی پروتز سینه به شرح زیر هستند:

  • پروتز سالین یا آب نمکی: پروتز سالین پروتزهای سیلیکونی توخالی قابل‌تعویضی هستند که بعد از جای‌گذاری درون آن به کمک تزریق از محلول آب و نمک پر می‌شود و بافتی آب مانند دارند. از مزایای این پروتز این است که با گذر زمان در صورت نیاز می‌توان از طریق تزریق دوباره آن‌ها را تنظیم نمود.
  • پروتز سیلیکونی: پروتزهای سیلیکونی سینه، جامد هستند و بافتی شبیه به پاستیل دارند. این نوع پروتزها بافت و ظاهری طبیعی تر خواهند داشت.

پروتزهای سالین و سیلیکونی به طور میانگین بین 10 تا 20 سال دوام دارند. اما در برخی موارد به دلیل عوارض پیش‌آمده یا مسائل زیبایی زودتر از این زمان خارج می‌شوند، اما این اتفاق در درصد پایینی از افرادی که پروتز کرده‌اند رخ می‌دهد.

پروتز سیلیکونی سینه چقدر دوام دارد؟

در طی این سال‌ها ظاهر و عملکرد پروتزهای سینه بسیار بهبودیافته است. نسل پنجم پروتزهای سینه‌ای که در حال حاضر مورد استفاده قرار می‌گیرند از نوعی ژل سیلیکونی با تراکم بالا ساخته شده‌اند که در مقایسه با پروتزهای قبلی عملکرد بسیار بهتری دارند انتظار می‌رود که برای 15 تا 20 سال یا حتی بیشتر دوام داشته باشند.

پروتزهای سالین سینه چقدر دوام دارند؟

پروتزهای سالین معمولاً بدون بروز هیچ مشکلی بین 8 تا 10 سال دوام خواهند داشت. در حقیقت میزان دوام این پروتزها تا حد زیادی به تجربه جراح، سلامت عمومی فرد و سلامت وی بعد از انجام جراحی و در طی سال‌های استفاده از پروتز بستگی دارد. پروتزهای سالین به دلیل داشتن حالت مایع بیشتر در معرض عوارض قرار دارند.

چه زمانی باید پروتز سینه را تعویض یا خارج نمود؟


تعویض یا خارج کردن پروتز سینه

امروزه بیماران می‌توانند انتظار داشته باشند که پروتز آن‌ها دوام بسیار بالایی داشته باشد. احتمال بروز عوارض و مشکلات بعد از گذاشتن پروتز هرسال 1% افزایش پیدا می‌کند. این به این معنا است که حتی بعد از گذشت 10 سال از انجام پروتز همچنان 90% احتمال دارد که پروتز به‌خوبی قبل عمل کند و نیازی به تعویض یا خارج‌کردن نداشته باشد.

زنانی که پروتز سینه انجام می‌دهند باید به طور مرتب خود را بررسی نمایند و برای اطمینان از سلامت پروتز به طور مرتب و سالیانه چک آپ دهند.

در برخی موارد نادر باید پروتزهای سینه را تعویض یا خارج نمود. در ادامه به برخی از دلایل این کار پرداخته شده است:

نیاز به تغییر سایز پروتز

نیاز به تعویض پروتز حتماً نباید دلیل پزشکی یا اورژانسی به دنبال داشته باشد. بسیاری از زنان به دلیل این که می‌خواهند نوع و سایز پروتز خود را تغییر دهند جراحی تعویض پروتز را انجام می‌دهند.

این پروسه به دلیل پیشرفت‌هایی که امروزه در زمینه پروتزهای سینه حاصل شده امکان‌پذیر شده است. ممکن است فرد بخواهد پروتزهای سینه‌ای بزرگ‌تر از آن چه تاکنون داشته است داشته باشد و یا در مقابل شخصی که پروتزهای بزرگ‌تری داشته بخواهد از پروتزهای کوچک‌تری استفاده نماید.

پس‌زدگی پروتز

این اتفاق معمولاً به چند دلیل و در طی هفته‌ها یا ماه نخست بعد از جراحی رخ می‌دهد و به طور معمول ناشی از خطای پزشک یا خود بیمار می‌باشد. درصورتی‌که فرد از دستورالعمل‌هایی که پزشک به او می‌دهد پیروی نکند ممکن است دچار پارگی یا پس‌زدگی پروتز شود.

زمانی که پروتز سینه پاره می‌شود برخی از زنان هیچ علائمی نخواهند داشت و برخی دیگر علائمی خواهند داشت که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

  • کوچک‌تر شدن سینه‌ها
  • درد
  • بی‌حسی
  • تورم
  • کاهش سایز
  • تغییر سایز
  • جابه‌جا شدن پروتز
  • احساس سوزش

به دلیل این که پروتز سینه بلافاصله بعد از جراحی ممکن است با فشار بسیار کمی پس‌زده یا پاره شود بهتر است در این مدت به طور مرتب با پزشک خود در ارتباط باشید و پروتز را چک نمایید.

پروتز سینه دیگر ظاهر زیبای گذشته را نداشته باشد

پروتز سینه

با افزایش سن زنان پوست آن‌ها شل شده، سطح هورمون‌هایشان تغییر می‌کند و وزن آن‌ها دچار نوسان می‌شود. این باعث می‌شود تا شکل و ظاهر سینه‌ها دچار تغییر شود. در نتیجه برخی از زنانی که از پروتز سینه استفاده می‌کنند ممکن است با افزایش سن از شکل و ظاهر پروتز خود احساس رضایت نداشته باشند.

با افزایش سن پروتز سینه بنا به دلایلی که در زیر به آن اشاره شده می‌تواند دچار افتادگی شود:

  • جاذبه
  • کشیدگی بافت سینه
  • انقباض کپسول
  • مشکلات دیگر

این عوامل باعث جابه‌جا شدن پروتز سینه می‌شوند که ممکن است در شکل‌های مختلفی رخ دهد:

رایج‌ترین فرم‌های جابه‌جا شدن پروتز سینه

پایین آمدن پروتز سینه که ناشی از جاذبه و کشیدگی بافت سینه می‌باشد و به‌مرورزمان باعث پایین آمدن پروتز می‌شود.

جابه‌جایی جانبی پروتز که به دلیل جاذبه و کشیدگی بافت سینه رخ می‌دهد و باعث می‌شود تا به‌ مرور زمان از بالاتنه خارج شده و به سمت خارج بدن تمایل پیدا کند.

برخی از بیماران ممکن است دچار سامستیا شوند که ناشی از کشیدگی بافت، نارسایی بافت و اشتباه در حین جای‌گذاری پروتز می‌باشد. در این حالت سینه به سمت سینه دیگر و مرکز بدن تمایل پیدا می‌کند.

بالارفتن پروتز در اثر انقباض کپسولی رخ می‌دهد و باعث می‌شود تا پروتز بالاتر از جایگاه اولیه خود قرار گیرد.

تغییر حالت سینه با افزایش سن

با افزایش سن بافت‌های بدن ممکن است حالت موج‌دار به خود بگیرند و این موج‌ها در سطح پوست نمایان شوند. درصورتی‌که این مسئله بر روی اعتمادبه‌نفس و لذت شما از پروتز سینه تأثیر می‌گذارد می‌توانید در خصوص این مسئله و نحوه درمان آن با پزشک خود صحبت نمایید.

برخی از زنان ممکن است دچار انقباض یا بافت کپسولی شوند که در اطراف پروتز ایجاد می‌شود. این پدیده باعث می‌شود پروتز و بافت اطراف آن سفت شده و باعث ایجاد درد و ناراحتی شود.

درست‌کردن پروتز جابه‌جا شده

در پروتزهای سالین می‌توان با تزریق مجدد مایع این مشکل را بر طرف نمود.

زنانی که از پروتزهای سیلیکونی استفاده می‌نمایند باید برای حل این مشکل پروتز خود را تعویض یا خارج نمایند.

به‌علاوه با افزایش سن پوست و بافت بدن شل می‌شود و با وجود این که پروتز در جای خود ثابت بوده شل شدن و افتادگی پوست باعث افتادگی پروتز شود. در این شرایط می‌توانید با مراجعه به جراح پلاستیک جراحی لیفت سینه انجام دهید.

در صورت بروز هر یک از این مشکلات باید سریعاً با جراح پلاستیک خود صحبت نمایید. درصورتی‌که فکر می‌کنید مشکلات پیش‌آمده ناشی از خطای پزشکی می‌باشد توصیه می‌شود تا برای برطرف‌کردن آن نزد یک جراح پلاستیکی که در تعویض و خارج‌کردن پروتز سینه تخصص دارد بروید.

مشکلات دیگری که ممکن است رخ دهد

بعد از انجام پروتز سینه ممکن است مشکلات پزشکی دیگری نیز رخ دهد که برای برطرف نمودن آن‌ها باید جراحی تعویض یا خارج‌کردن پروتز صورت گیرد. این بیماری‌ها عبارت هستند از:

  1. هماتوم. درصورتی‌که بعد از جراحی دچار هماتوم شدید باید پروتز خود را خارج نمایید.
  2. جمع‌شدن مایعات در اطراف پروتز. در صورت بروز این بیماری که سروما نیز نامیده می‌شود پروتز باید خارج شده و یا در نهایت تمام مایع جمع شده از بدن خارج گردد.
  3. برخی افراد ممکن است دچار کپسول دوطرفه شوند.
  4. برخی بیماران ممکن است دچار BIA-ALCL (لنفوم سلول بزرگ آناپلاستیک همراه با پروتز سینه) شوند. این پدیده که نوع بسیار نادری از لنفوم حساب می‌شود که در اطراف پروتزهای سیلیکونی دارای بافت ایجاد می‌شوند.
  5. دیگر بیماران ممکن است دیگر نخواهند از پروتز سینه استفاده نمایند.

بدون توجه به دلیل آن یک جراح متخصص در زمینه پروتز سینه می‌تواند کمک کند تا پروتز سینه خود را خارج کرده یا تعویض نمایید.

علائم زمان تعویض یا خارج نمودن پروتز


علائم زمان تعویض یا خارج نمودن پروتز

زنانی که ناچار به خارج‌کردن یا تعویض پروتز می‌شوند معمولاً یکی از شرایط زیر را تجربه می‌کنند:

سخت شدن

سخت شدن می‌تواند باعث ایجاد درد، ضعف و خشکی و سفت شدن بافت‌ها شود. این بیماری ناشی از به‌وجودآمدن اسکار شدید در اطراف محل برش‌ها است و می‌تواند باعث تغییرات غیرطبیعی در ظاهر و زیبایی پروتز سینه شود. برخی بیماران فقط در یکی از سینه‌های خود دچار این بیماری می‌شوند و برخی دیگر در هر دو سینه.

پاره شدن سیلیکون

پارگی بافت سیلیکون به‌سختی قابل تشخیص است و به همین دلیل به آن پارگی بی‌صدا نیز گفته می‌شود. در صورت پاره شدن پروتز ممکن است در آن ناحیه کمی تغییر حالت یا توده‌های کوچک احساس نمایید. تغییر شکل و سایز سینه به‌ندرت قابل تشخیص خواهد بود به همین دلیل باید به طور مرتب با پزشک خود در ارتباط باشد و سالیانه پروتز سینه‌های خود را بررسی نمایید.

در صورت بروز علائم پاره شدن پروتزهای سیلیکونی یا سالین باید سریعاً به جراح خود مراجعه نموده تا در خصوص شدت آسیب و زمان موردنیاز برای انجام جراحی با وی مشورت نمایید.

ظاهر و حس پروتز

ممکن است با گذر زمان بر روی پروتز سینه چروک یا حالت موجی شکلی پدید آید. این چروک‌ها با لمس کردن سینه قابل تشخیص هستند و حتی گاهی می‌توان اثر آن‌ها را بر روی پوست مشاهده نمود.

این پدیده بخشی از افزایش سن طبیعی می‌باشد و به‌سختی می‌توان از آن جلوگیری نمود. بااین‌حال حتی در سنین پیری می‌توان با تعویض پروتز سینه به سینه‌ها ظاهری جوان‌تر و شاداب‌تر بخشید.

پروتزهای سینه چه مدت یک‌بار نیاز به تعویض دارند؟


تعویض پروتزهای سینه

در ادامه به برخی از خطرها و عوارض ناشی از پروتز سینه سیلیکونی در طی 10 سال اول بعد از انجام پروتز اشاره شده است:

  • پارگی پروتز: 8.7%
  • انقباض کپسولی پروتز: 13.5%
  • چروک و موج‌دار شدن پروتز: 2%
  • سروما دیررس: 1.5%

به‌طورکلی در طی ده سال اول بعد از انجام پروتز سینه به جراحی تعویض یا خارج‌کردن آن نیازی نخواهید داشت. بعدازاین زمان علائم افزایش سن بیشتر خود را نشان می‌دهند و احتمال نیاز به تعویض پروتز بیشتر خواهد شد.

بااین‌حال در صورت داشتن جراحی ماهر، پیروی از دستورات وی، داشتن درمان مناسب و مراقبت کافی از پروتزها می‌توان این پروتزها را برای مدت طولانی تری و بدون بروز مشکل حفظ نمود.

چگونه می‌توان دوام پروتزهای سینه را افزایش داد؟


افزایش دوام پروتزهای سینه

برای بالابردن دوام پروتزهای سینه در ابتدا باید مناسب‌ترین سایز پروتز را انتخاب نمایید. در بیشتر موارد جراحی‌های تعویض پروتز ناشی از گوش ندادن بیمار به توصیه‌های جراح پلاستیک است.

برای انجام پروتز فقط از بهترین و ماهرترین پزشکان کمک بگیرید. بهترین جراحان افرادی هستند که در زمینه موردنیاز شما تخصص دارند. یک جراح پلاستیک عمومی که تجربه محدودی در زمینه پروتز سینه دارد ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد. باتوجه‌ به این که در طی این جراحی پای سلامتی شما درمان است و جراحی سینه هزینه بالایی در پی دارد، دادن مقداری هزینه بیشتر برای یک جراح باتجربه در برابر حفظ سلامتی ارزش خواهد داشت.

بعد از انجام جراحی با رعایت تمامی دستورالعمل‌های پزشک اجازه دهید تا روند بهبودی و درمان به طور کامل و به بهترین شکل ممکن طی شود.

خلاصه


نمی‌توان تضمین داد که پروتزهای سینه یک‌عمر دوام خواهند داشت و ممکن است بنا به دلایل مختلفی مجبور شوید آن‌ها را تعویض یا خارج نمایید. بهترین روش برای بالابردن دوام پروتزها انجام جراحی نزد یک جراح متخصص و پیروی از دستورالعمل‌های وی بعد از انجام جراحی می‌باشد.

سؤالات متداول


آیا پروتزهای سینه تاریخ انقضا دارند؟

به طور میانگین پروتزهایی که امروزه مورداستفاده قرار می‌گیرند به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توان یک دهه بدون بروز مشکل از آن‌ها استفاده نمود. احتمال پارگی پروتز باگذشت هرسال تنها یک درصد افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل هرچه زمان بیشتری از انجام پروتز بگذرد احتمال پاره شدن و یا بروز مشکلات دیگر در آن افزایش پیدا می‌کند. در بسیاری از موارد پروتزهای سینه باگذشت 20 سال حالت و فرم خود را به‌خوبی حفظ کرده‌اند.

آیا پروتزهای سینه باگذشت زمان دچار شل‌شدگی و افتادگی می‌شوند؟

با گذر زمان و افزایش سن بافت سینه دچار افتادگی و شل‌شدگی می‌شود. هرچه سایز پروتز بزرگ‌تر باشد این شل شدن و افتادگی سریع‌تر رخ می‌دهد. اگرچه جراحی پروتز سینه به سینه‌ها ظاهری عالی می‌بخشد و افتادگی سینه‌ها تا بیش از 10 سال بعد از انجام جراحی قابل‌مشاهده نخواهد بود.

آیا پروتزهای سینه به مراقبت و نگهداری نیاز دارند؟

زنانی که پروتز سینه انجام می‌دهند باید به طور سالانه چک آپ شوند و به طور مرتب پروتز خود را بررسی نمایند تا از سلامت آن مطمئن شوند. برای مثال پاره شدن پروتز سالین باید به‌سرعت و نهایتاً در طی چند روز درمان شود.

در صورت تعویض نکردن پروتز سینه چه رخ می‌دهد؟

این پروتزها ممکن است پاره شده و یا دچار نشتی شوند؛ همچنین پروتزهای سالین ممکن است خالی شوند. به‌علاوه فرد ممکن است دچار انقباض کپسولی شود که باعث سفت شدن بافت اسکار طبیعی که بدن در اطراف هرگونه ایمپلنت و پروتز ایجاد می‌کند خواهد شد. این پدیده موجب سفت شدن و یا تغییر حالت در بافت سینه می‌شود که قابل‌مشاهده و لمس می‌باشد.

آیا پروتزهای سینه قابلیت ماندگاری تا 30 سال را دارند؟

اگرچه پروتزهای سینه انقضا ندارند اما نمی‌توان تضمین داد که دارای دوام بسیار طولانی خواهند بود. به طور میانگین پروتزهای سالین و سیلیکونی بین 10 تا 20 سال دوام دارند. اگرچه در بسیاری از موارد به دلیل عوارض پیش‌آمده یا مسائل زیبایی زودتر از این زمان خارج می‌شوند.

چگونه باید از پروتزهای سینه مراقبت نمود؟

  • پوشیدن سوتین مناسب و کاملاً اندازه. سوتین‌های داری جک بیشتر از داشتن سود به سینه‌ها آسیب می‌رسانند.
  • مراقبت و دقت به حالت قرارگیری بدن
  • به پشت خوابیدن
  • مراقبت کافی از پوست
  • داشتن سبک زندگی سالم

بعد از گذشت 10 سال پروتزهای سینه چه خواهند شد؟

بعد از گذشت 10 سال از انجام پروتز اولیه از هر 5 بیمار یک نفر به برخی از جراحی‌های تعویض پروتز احتیاج خواهد داشت. این به این معناست که نزدیک به 20% از افراد بنا به دلایلی مانند انقباض کپسولی، پاره شدن پروتز و … باید دوباره تحت جراحی قرار گیرند.