روشهای متعدد لاغری با انواع دستگاههای مدرن و پیشرفته در کنار سرعت، اثر بخشی و نقاط مثبت بیشماری که دارند، عوارضی نیز بر جای میگذارند. دانستن عوارض و کاستیهای احتمالی هر یک از این روشها باعث میشود تا در نهایت شما بهترین روش را برای خود انتخاب نمایید. در این مقاله ما انواع دستگاههای لاغری را بررسی خواهیم کرد و عوارض آنها را برای شما برخواهیم شمرد. بعد از بررسی تمامی دستگاههای لاغری، شما میتوانید موثرترین و کم عارضهترین روش را برای خود انتخاب نمایید.
عوارض لاغری با دستگاه RF
امواج RF نوعی تشعشع است که روی طیف الکترومغناطیسی به عنوان یکی از گونههای ملایم در نظر گرفته میشود. رادیو فرکوئنسی، بدن را از طریق تولید حرارت به روشی ایمن لاغرتر میکند؛ حرارت تولید شده در لایه عمقی پوست نفوذ میکند و موجب میشود پوست الاستین و کلاژن بیشتری تولید کند. همچنین امواج RF سلولهای چربی را متلاشی میکند؛ در نتیجه چربی مایع آزاد میشود و سلولها کوچکتر و منقبض میشوند. بهاینترتیب، پوست سفتتری روی اندام لاغرتر و خوشفرمتر را میپوشاند.
اگرچه کشف درمان رادیوفرکوئنسی یکی از بهترین اتفاقاتی است که در صنعت مراقبت از پوست رخ داده است؛ اما این درمان بدون نقص نیست. رادیوفرکوئنسی خطرهای خاص خودش را دارد که ممکن است برخی متقاضیان درمانهای لاغری آنها را تجربه کنند.
عوارض جانبی شایع لاغری موضعی با دستگاه RF به شرح زیر است:
- سرخ شدن پوست
- ورم خفیف
- حساسیت بیش از حد موضع درمان
- فرورفتگی ناحیه درمان
- تاول یا کبودی
بایستی در نظر داشته باشید که علاوه بر موارد ذکر شده، برای لاغری محسوس با آر اف به 6 تا 12 جلسه درمانی نیاز است. سیر طولانی مدت درمان آر اف ممکن است برای برخی یک نکته منفی محسوب شود. همچنین با طولانیتر شدن مدت درمان و افزایش تعداد جلسات، هزینه پرداختی شما نیز بیشتر میشود. ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که بخواهید با یک یا دو جلسه درمان نتایج دلخواه خود را دریافت کنید؛ پس ما در ادامه روشهای کم خطر دیگری را به شما توصیه خواهیم کرد.
عوارض لاغری با دستگاه کویتیشن
در لاغری با دستگاه کویتیشن اولتراسونیک از امواج صوتی با فرکانس بالا (اولتراسونیک) برای مایع کردن سلولهای چربی استفاده میشود. سپس سیستم لنفاوی بدن سلولهای چربی مرده و ذوب شده را دفع میکند. هندپیس مورد استفاده نقش مهمی در شکل دادن به موضع درمان دارد و بافتها را به گونهای تراش میدهد و متلاشی میکند تا اندامی خوشفرمتر خلق شود.
از سوی دیگر، لاغری با کویتیشن بدون درد است. در واقع مراجعین درمان با کویتیشن را درمانی آرامبخش توصیف میکنند. لاغری با کویتیشن به بیحسی، برش و بخیه نیاز ندارد؛ پس جای زخمی روی بدن باقی نمیماند و پس از لاغری با کویتیشن لازم نیست استراحت کنید.
اگرچه لاغری با کویتیشن درمان بسیار ایمنی است، اما چند نقطه ضعف دارد:
- کویتیشن اولتراسونیک نسبت به روشهای تهاجمی مانند لیپوساکشن، کمتر باعث کاهش وزن میشود.
- برای افراد با اضافهوزن زیاد ناکارآمد است.
- باید در کنار دیگر روشهای لاغری به کار برده شود تا نتایج مطلوب بدست بیاید.
- غیرممکن است که بتوان میزان دقیق کاهش چربی را تعیین کرد.
- کبودی
- ورم
- درد خفیف
جدای از مزایا و معایب لاغری با دستگاه کویتیشن، تاثیرات این دستگاه نسبتا کم است و تعداد جلسات درمانی زیاد در راز مدت ممکن است باعث کبودی ، التهاب و آسیب پوستی شود.
عوارض لاغری با دستگاه لیزر لیپولیز
میدانید که لیزر لیپولیز به ندرت باعث بروز عوارض جانبی میشود، بااینحال لازم است از ساز و کار دقیق لیزر لیپولیز مطلع شوید. لیزر لیپولیز سلولهای چربی را بدون استفاده از تکنیکهای چربی هدف میگیرد. اگر چربیهای مقاومی در ناحیههای خاصی از بدن دارید که هر چقدر هم ورزش میکنید و تغذیه مناسبی را رعایت میکنید، باز هم از بین نمیرود، لیزر لیپولیز میتواند درمانی ایدهآل برای لاغری موضعی باشد. لیزر لیپولیز میتواند شما را به اندام دلخواهتان برساند.
لاغری با لیزر لیپولیز نسبتاً بدون درد است و برخلاف لیپوساکشن معمولی دوران نقاهت طولانی ندارد. ممکن است که بعد از فرآیند لیزر کمی کبودی و التهاب داشته باشید که این مورد به زودی رفع خواهد شد. لازم به ذکر است که اگر کبودی و خون مردگی شدیدی مشاهده نمودید حتما بایستی به پزشک خود اطلاع دهید.
متأسفانه لاغری با لیزر لیپولیز به صبر و زمان نیاز دارد. بسته به بزرگی موضع درمان و تراکم تودههای چربی ممکن است لازم باشد بیش از یک جلسه لیزر لیپولیز انجام شود. به مراجعین توصیه میشود که لیزر لیپولیز را برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن حداقل 5 جلسه انجام بدهند. وقتی از متخصص وقت میگیرید، مشاوره دقیقی را انجام بدهید و بپرسید که چند جلسه برای رسیدن به نتیجه دلخواهتان لازم است.
به خاطر داشته باشید که لاغری آسان با این دستگاه از مزایای کتمانناپذیر آن است و چنانچه تحت نظر متخصص ماهر انجام گیرد، بدون عارضه و بسیار موثر خواهد بود.
عوارض لاغری موضعی با دستگاه کرایولیپولیز
پیکرتراشی سرد (CoolSculpting) عموماً درمانی ایمن و بدون خطر است. عوارض جانبی شایع معمولاً خفیف است و شامل درد یا کاهش حس موضع درمان میشود. برخی بیماران حین درمان دچار بیحالی، حالت تهوع یا سرگیجه میشوند یا از حال میروند. عدهای نیز پس از کرایولیپولیز با راش، ورم یا تغییر رنگ پوست مواجه میشوند. البته این عوارض جانبی عموماً خودبهخود ظرف چند هفته پس از درمان برطرف میشود.
کرایولیپولیز گاهی حالت مواج یا فرورفتگیهای غیرعادی را روی پوست ایجاد میکند. البته این ناهنجاریها جزء عوارض جانبی شایع کرایولیپولیز نیست و براساس نتایج یک مقاله مروری فقط در 0/14 درصد از عملهای کرایولیپولیز رخ میدهد.
کرایولیپولیز فناوری مورد استفاده در پیکرتراشی سرد است و به گونهای طراحی شده است که بافت را تا نقطهای سرد کند که سلولهای چربی کریستالیزه و تجزیه شود و بدن آنها را به صورت پسماند دفع کند. بهاینترتیب، موضع درمان بهطور جزئی لاغر میشود. البته چربی موضع درمان در تعداد اندکی از موارد منبسط میشود و در واکنش به سرمای شدید به صورت تودهای با شکل غیرعادی سفت میشود.
به عارضه فوق هایپرپلازی آدیپوز پارادوکسیکال (ناهنجار)، به زبان ساده بزرگ شدن غیرعادی ساختار چربی یا به اختصار PAH میگویند. برجستگی تشکیلشده پس از کرایولیپولیز بهجای آنکه به تدریج کوچک شود، بزرگتر میشود، به شکل اپلیکاتور دستگاه درمیآید و معمولاً از بافتهای پیرامونی سفتتر میشود.
بزرگ شدن غیرعادی چربی (PAH) عارضه نادری است و یکی از عوارض جانبی گزارش نشده کرایولیپولیز با درصد شیوع 0/0051% بود. به نظر میرسد این پدیده در بیماران مذکر شایعتر باشد.
در نظر داشته باشید که عوارض دستگاه کرایولیپولیز بسیار کم است و در صورتی که زیر نظر پزشک متخصص انجام شود، تقریباً بدون عارضه خواهد بود.
عوارض لیپوساکشن با دستگاههای معمولی لیپوساکشن
در تمام عملهای جراحی احتمال بروز عوارض جانبی وجود دارد. لیپوساکشن سابقه خوبی دارد و به عنوان درمانی با ایمنی بالا شناخته شده است. اگر لیپوساکشن توسط جراح پلاستیک دارای بورد تخصصی انجام شود، خطرهای درمان محدود خواهد بود. هر چه ناحیه تخلیه چربی کوچکتر باشد، عمل کوتاهتر میشود و عوارض جانبی آن به حداقل میرسد.
لیپوساکشن به ندرت باعث بروز عوارض جانبی زیر میشود:
- عفونت
- تغییر رنگ و حس پوست
- کبودی
- ورم یا به خوبی التیام نیافتن زخم
- احساس درد یا ناراحتی تا زمان التیام یافتن زخم جراحی
- باقی ماندن جای زخم
- خونریزی
- ناهنجاری در انحناهای بدن
لیپوساکشن بسیار به ندرت عوارض زیر را به دنبال دارد:
- ایجاد توده و نتایج غیریکنواخت
- خونریزی زیر پوست
- بیحسی مداومی که ممکن است چند ماه طول بکشد.
- تغییر رنگ پوست موضع درمان
- جمع شدن مایع در ریهها
- تشکیل شدن لخته خون در ریهها
- آسیب دیدن اندامهای داخلی
در تمام عملها خطر خونریزی شدید، تشکیل شدن لخته خون در سیاهرگ، عفونت یا حساسیت به داروی بیهوشی وجود دارد. البته خطر بروز این عوارض در درمان لیپوساکشن جزئی است.
عوارض لاغری با دستگاه لیزر لیپوساکشن
لیپوساکشن با لیزر با لیپوساکشن معمولی تفاوت دارد؛ در لیزر لیپوساکشن پیش از آن که چربی با مکش از بدن تخلیه شود، چربی به مایع تبدیل میشود. چون تخلیه چربی مایع راحتتر است، لیزر لیپوساکشن به برشهای بسیار کوچک نیاز دارد؛ بنابراین جای زخم کمتری را باقی میگذارد و دوران نقاهتش کوتاهتر است. علاوهبراین، کبودی و خونریزی پس از لیزر لیپوساکشن کمتر است. بااینتوصیف اندام خوشفرمتان ظرف فقط چند روز آماده نمایش دادن میشود.
ضمناً انرژی لیزر اثر سفتکنندگی بر پوست دارد، اما تکنیکهای لیپوساکشن معمولی همواره این اثر را ایجاد نمیکند. چربی از بین میرود و لیزر موجب القای تولید الاستین و کلاژن میشود تا پوست ناحیههای درمان سفتتر شود. بهاینترتیب، مشکل شل شدن و افتادگی شدید پوست بعد از لیپوساکشن به وجود نمیآید.
عوارض جانبی احتمالی پس از لیزر لیپوساکشن شامل احساس داغی در موضع درمان، سرخی، ورم، ناراحتی، درد عضلانی، کبودی، خارش و سوختگی حرارتی میشود. کبودی، درد و ورم ظرف ده روز اول در حد چشمگیری کمتر میشود، ورم ممکن است چهار تا شش هفته وجود داشته باشد.
عوارض لیپوساکشن اولتراسونیک
لیپوساکشن با اولتراسوند (UAL) نوع دقیقتری از لیپوساکشن است. این عمل زیبایی چند نقطه ضعف دارد؛ اول این که خطر باقی ماندن جای زخم در لیپوساکشن اولتراسونیک نسبت به لیپوساکشن معمولی بالاتر است. از بین رفتن پوست، سوراخ شدن شکم و آسیب عصبی نیز جزء عوارض احتمالی است. احتمال عفونت نیز دقیقاً مانند هر جراحی دیگری وجود دارد.
یکی دیگر از عوارض جانبی احتمالی لاغری با لیپوساکشن اولتراسونیک تشکیل سروما است. سروما کیسه مملو از مایعی است که ممکن است در محل انجام لیپوساکشن ایجاد شود. تشکیل سروما نتیجه ترکیب پلاسمای خون قدیمی با سلولهای مردهای است که در نتیجه لیپوپلاستی از بدن خارج میشود.
لیپوساکشن اولتراسونیک باعث تشکیل لخته خون در رگهای کوچک میشود. UAL داخلی حرارت تولید میکند و دمای بافت چربی هدف را بالا میبرد. بااینحال ممکن است لیپوساکشن اولتراسونیک دمای درون رگهایی را افزایش دهد که مسئول خونرسانی به پوست رویی هستند. افزایش دمای درون رگها موجب تشکیل لخته خون در رگها میشود. اگر رگهای مسئول اکسیژنرسانی به پوست در اثر تشکیل لخته مسدود شوند، پوست میمیرد. UAL داخلی میتواند به معنای واقعی کلمه ناحیه بزرگی از آسیب حرارتی زیرپوستی را ایجاد کند.
عوارض لیپوساکشن با دستگاه PAL
لیپوساکشن قدرتی یا لیپوساکشن با دستگاه پال روش ایمن و مؤثری برای از بین بردن تودههای چربی کوچک تا متوسط است که با هدف بادی کانتورینگ یا پیکرتراشی انجام میشود. بیماران در طول جراحی و پس از آن از نظر همودینامیکی پایدار هستند و نشانهها یا علائم مربوط به عوارض جانبی لیدوکائین را از خود بروز نمیدهند. نرخ بروز عوارض پایین است و شامل ندولاریتی (تشکیل گره) فیبری بافتی موقت، سختشدگی بافتهای نرم و پوست و سروما میشود (منبع).
احتمال دارد لیپوساکشن با دستگاه پال موجب بروز عوارض جانبی زیر شود:
- باقی ماندن جای زخم: جای زخم آشکاری روی بدن باقی میماند که به مرور زمان محو میشود.
- کبودی: مقداری کبودی ایجاد میشود که ممکن است تا 6 ماه برطرف نشود.
- بیحسی: حس موضع درمان تا هشت هفته پس از لیپوساکشن قدرتی کاهش مییابد.
- التهاب: مقداری ملتهب شدن موضع درمان دور از انتظار نیست.
- ورم: ناحیههایی مانند مچ پا یا کل پا گاهی پس از درمان ورم میکنند.
عوارض لیپوساکشن با محلول تامسنت
0
هرچند لیپوساکشن تامسنت با خطرهای فراوانی همراه نیست، احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
- درد
- ورم
- خونمردگی
- اگر تخلیه به درستی انجام نشود، سختشدگی و حساسیت به لمس منتشر ایجاد میشود.
- پانیکولیت و نکروز چربی عارضه نادری است که احتمال بروزش در بیماران دیابتی وجود دارد. بنابراین لازم است دیابت قبل از درمان به خوبی کنترل شود.
- اگر اقدامات مربوط به ضدعفونی کردن به خوبی انجام شود؛ عفونت پس از عمل نادر خواهد بود.
- تشکیل سروما
- عدمتقارن، ناهنجاری و بینظمی
اگر مقدار بسیار زیادی لیدوکائین به محلول تامسنت اضافه شود، احتمال مسمومیت با لیدوکائین وجود دارد. مسمومیت با لیدوکائین متابولیسم این داروی خاص را برای بدن دشوار میسازد.
چنانچه برای هر یک از درمانهای لاغری به جراح باتجربه مراجعه کنید، خطر بروز عوارض فوق در حد چشمگیری کاهش مییابد.
سخن آخر
همانند هر فرآیند جراحی دیگری، روشهای لاغری مضرات و عوارض خاص خود را دارند، از اینرو باید بدانیم که بخشی از این عوارض اجتناب ناپذیر بوده و اغلب بسیار جزئی هستند و به سرعت برطرف میشوند. برخی از دستگاههای لاغری برای نتیجه بخشی به جلسات درمانی زیادی نیاز دارند. در صورتی که برخی دیگر با وجود داشتن عوارض بیشتر، نتیجه بخشی سریعتر و ماندگار دارند. پزشک با در نظر گرفتن وزن، نتیجه دلخواه و سلامت جسمانی شما بهترین راه را به شما پیشنهاد خواهد داد.
به خاطر داشته باشید که برای جلوگیری از رخ دادن هرگونه عارضه خطرناک حتما به جراح حاذق و با تجربه مراجعه نمایید و بررسی کنید که کلینیک زیبایی از دستگاه های مدرن و تجهیزات پیشرفته استفاده نماید. کلینیک زیبایی ایران با کادر مجرب خود و با به کارگیری پیشرفته تجهیزات پزشکی در خدمت شماست تا تمامی خدمات مورد نظر را به شما ارائه نماید. برای ارتباط شماره تلفنها و واتساپ ما پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
پرسشهای پرتکرار
ممکن است کویتیشن اولتراسونیک به اندامها آسیب بزند؟
دستگاه اولتراسوند در درمان لیپو کویتیشن احساسی مانند ماساژ ملایم را ایجاد میکند. هرچند بیماران دچار حساسیت یا گزگز میشوند، این عمل بدون درد و کاملاً بیضرر است. کمترین آسیبی به بافتها، سلولها و اندامهای اطراف وارد نمیشود.
عوارض جانبی پس از چه مدت برطرف میشود؟
عوارض جانبی اصلی لیپوساکشن، شامل ناراحتی شدید، کبودی و ورم پس از جراحی، عموماً حدود دو هفته طول میکشد.
ممکن است لیپوساکشن باعث مشکلات معده شود؟
لیپوساکشن نباید باعث ناراحتیهای معده یا مشکلات گوارشی شود. لیپوساکشن خارج از حفره شکم انجام میشود. بااینحال در مواردی گزارش شده است که کانولا باعث سوراخ شدن شکم و آسیب دیدن روده شده است. سوراخ شکم و روده باید فوراً درمان شود.
دوران نقاهت بعد از لیپوساکشن تامسنت چقدر طول میکشد؟
بیماران معمولاً یک تا هفت روز بعد از لیپوساکشن تامسنت باید استراحت کنند و پس از این مدت در محل کار حاضر شوند.
لیپوساکشن تامسنت عمل دردناکی است؟
اکثریت غالب بیمارانی که لیپوساکشن تامسنت را انجام دادهاند، درد این عمل را بسیار کمتر از لیپوساکشن معمولی تحت بیهوشی عمومی گزارش دادهاند. تزریق داروی بیحسی در تکنیک تامسنت معمولاً ناراحتی بیماران را به حداقل میرساند.
آیا عمل لیپوساکشن درد دارد؟
جراحی لیپوساکشن به خودیخود دردناک نیست. چنانچه داروی بیهوشی به کار برده شود و عمل در مرکز جراحی معتبر توسط جراح مجرب و دارای مجوز انجام شود، انتظار میرود لیپوساکشن تقریباً بدون درد باشد.