بارداری و شیردهی بعد از پروتز سینه

  1. خانه
  2. /
  3. جراحی زیبایی سینه
  4. /
  5. بارداری و شیردهی بعد...
فهرست مطالب

بارداری و شیردهی از اهمیت بسیار بالایی در زندگی افراد برخوردار است، به‌گونه‌ای که بسیار از زنانی که می‌خواهند جراحی پروتز سینه انجام دهند به‌خاطر این موضوع دچار تردید می‌شوند؛ چرا که نگران هستند این جراحی بر روی زندگی مادرانه آن‌ها تأثیر بگذارد. همچنین بسیاری از افرادی که جراحی پروتز سینه انجام داده‌اند، می‌خواهند بدانند که آیا بعد از بارداری می‌توانند به نوزاد خود شیر دهند یا خیر. در ادامه خواهیم فهمید جراحی پروتز سینه چه تأثیری بر بارداری و شیردهی خواهد گذاشت.

بارداری پس از پروتز سینه

بارداری پس از پروتز سینه

بسیاری از بانوان دوست دارند بعد از بارداری و شیردهی جراحی پروتز سینه انجام دهند؛ اما بسیاری دیگر نیز قبل از بارداری سینه‌های خود را پروتز نموده‌اند. با توجه‌ به این که درصد بالایی از زنان در سنین جوانی پروتز سینه انجام می‌دهند نگرانی برای بارداری بعد از این جراحی موضوع نادری نمی‌باشد.

به‌ طور کلی بعد از بهبودی کامل جراحی پروتز سینه می‌توان باردار شد؛ اما توصیه می‌شود حداقل 6 تا 8 هفته بعد از جراحی از بارداری جلوگیری نمود. برخی از پزشکان توصیه می‌کنند برای بارداری بعد از پروتز سینه بین 3 تا 8 ماه صبر نمایید؛ چرا که در این زمان سینه‌ها بهتر می‌توانند در برابر تغییرات هورمونی ناشی از بارداری مقاومت کنند. به‌ طور کلی پروتز سینه هیچ تأثیری بر روی بارداری نمی‌گذارد.

پروتزهای سینه حالت ارتجاعی دارند و در برابر پارگی، نشتی و توخالی شدن مقاوم هستند. به همین دلیل احتمال پاره شدن یا تغییر شکل پروتزها به دلیل فشار ناشی از بزرگ‌شدن سینه‌ها در دوران بارداری بسیار کم می‌باشد.

اما آیا پروتزها بر روی جنین تأثیر می‌گذارند؟ برای مثال آیا امکان دارد سیلیکون موجود در پروتز از جفت عبور کرده و بر روی جنین تأثیر بگذارد؟ خوشبختانه خیر. تحقیقات علمی نشان داده‌اند که پروتزهای سینه از جمله پروتزهای سیلیکونی از جفت عبور نکرده و طبق آزمایش‌ها هیچ تأثیری بر روی جنین نمی‌گذارند.

علاوه بر این خون زنانی که پروتز سینه انجام داده‌اند آزمایش شده و هیچ ردی از ترکیبات پروتز در آن دیده نشده است. به طور طبیعی تا زمانی که ترکیبات پروتز وارد خون نشوند جنین در امان است. چرا که جنین از خون مادر تغذیه می‌کند.

در نتیجه برای اطمینان کامل بهتر است برای بارداری بعد از پروتز سینه 3 تا 6 ماه صبر نمود؛ اما در صورتی‌ که فرد زودتر از این زمان باردار شود نیز هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.

شیردهی پس از پروتز سینه

شیردهی پس از پروتز سینه

آیا پروتز سینه بر شیردهی تأثیر می‌گذارد؟ این سؤال به‌وفور از جراحان پلاستیک پرسیده می‌شود. به همین دلیل در ادامه با جزئیات بیشتری به این موضوع مهم پرداخته‌ایم.

آیا پروتز سینه باعث کم‌شدن شیر می‌شود؟

به‌ طور کلی پروتز سینه تأثیری بر روی شیردهی ندارد. ممکن است برخی از زنان در این دوران با مشکل روبه‌رو شوند؛ اما بیشتر زنانی که پروتز سینه انجام داده‌اند متوجه شده‌اند که پروتز هیچ تأثیری بر روی شیردهی آن‌ها نداشته است. چرا که پروتز در زیر پستان قرار گرفته و مجاری شیر را مختل نمی‌کند.

بعد از جراحی پروتز سینه ممکن است حس لامسه نوک پستان برای مدت کوتاهی کاهش یا افزایش یابد. به‌ مرور زمان و با گذشت 24 ماه عصب‌های این ناحیه ترمیم شده و حس لامسه بهبود پیدا می‌کند؛ اما در برخی زنان این حس دیگر به طور کامل باز نخواهد گشت.

عصب‌های اطراف نوک پستان نقش مهمی را در شیردهی ایفا می‌کنند. حس مکیدن سینه توسط نوزاد باعث افزایش هورمون‌های اکسی‌توسین و پرولاکتین می‌شود. پرولاکتین باعث افزایش تولید شیر شده و سروتونین از بروز افسردگی در مادر جلوگیری می‌کند. زمانی که عصب‌ها آسیب ببینند، حس آن‌ها کاهش می‌یابد؛ اما بسیاری از مادران اعلام کرده‌اند که توانسته‌اند به طور کامل و بدون مشکل به نوزاد خود شیر دهند فقط آن را به طور کامل حس نکرده‌اند.

جمع شدن مایع در پستان در روزهای اولیه بعد از شیردهی طبیعی است و برای برخی از مادرانی که پروتز سینه دارند، قراردادن نوک پستان در دهان نوزاد در زمان سفت‌شدن سینه‌ها مشکل می‌باشد. به همین دلیل مشاوره با یک متخصص شیردهی قبل از بارداری یا در روزهای اولیه دوران شیردهی می‌تواند کمک کند تا متوجه شوید چگونه می‌توانید ورم سینه را برطرف نموده و دوباره به نوزاد خود شیر دهید.

علاوه بر این باید حتماً مشکلات رشد سینه قبل از انجام پروتز را نیز در نظر گرفت. برخی از زنان قبل از جراحی، پستان‌های کوچک اما به طور کامل رشد کرده‌ای داشته‌اند و بعد از پروتز مشکلی برای شیردهی نخواهند داشت. اما برخی دیگر به دلیل این که سینه‌های آن‌ها به طور نرمال رشد نکرده است از پروتز استفاده می‌نمایند. در برخی موارد کمبود بافت گلاندولار سینه باعث بروز مشکلاتی در شیردهی خواهد شد.

به‌صورت کلی پروتزهای سایز بزرگ بیشتر باعث عوارض شده و شیردهی را مشکل می‌کنند. مهم‌ترین نکته در این زمینه محل قراردادن پروتز می‌باشد.

برخی پروتزها از طریق نوک و هاله پستان جای‌گذاری می‌شوند؛ در این حالت ممکن است مجاری شیر آسیب‌دیده و شیر مادر کاهش یابد. دیگر روش‌های قراردادن پروتز مانند قراردادن آن در زیر بافت سینه و یا از کنار آن و زیر بغل مشکلی در این زمینه ایجاد نمی‌کند.

به همین دلیل در صورتی‌ که تا کنون باردار نشده‌اید و یا باز هم قصد مادر شدن دارید، باید قبل از انجام پروتز سینه حتماً در خصوص نحوهٔ قرار دادن آن با پزشک مشورت نمایید.

به تصویر زیر نگاه کنید؛ پروتز به طور معمول در زیر مجاری شیر قرار داده می‌شود و تأثیری در میزان شیر مادر و شیر خوردن نوزاد ندارد. در هر صورت توصیه می‌شود در زمان شیردهی، نوزاد شیر کافی بخورد و هیچ‌گاه گرسنه باقی نماند.

شیر خوردن از سینۀ دارای پروتز

آیا شیر خوردن از سینه دارای پروتز برای شیرخوار خطرناک است؟

برخی مادران در خصوص سلامت شیر برای نوزاد بعد از پروتز سینه نگران هستند. برای مثال آیا ممکن است سیلیکون پروتز وارد مجاری شیر شود؟ خیر، طبق مطالعات، مواد سیلیکونی پروتزها نمی‌توانند بافت سینه عبور کرده و وارد مجاری شیر شوند. گاهی ممکن است پروتز پاره شده و ذرات سیلیکونی آن به طریقی وارد مجاری شیر شوند؛ اما بروز این حادثه بسیار نادر می‌باشد. به‌ طور کلی در تحقیقات انجام شده بر روی مادرانی که پروتز سینه داشته‌اند هیچ ردی از سیلیکون در شیر آن‌ها یافت نشده است. اگرچه در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است؛ اما تا کنون هیچ گزارشی در خصوص بروز مشکل برای نوزادانی که از سینه دارای پروتز تغذیه کرده‌اند یافت نشده است.

آیا پس از بارداری و شیردهی پروتز سینه خراب می‌شود؟

آیا پس از بارداری و شیردهی پروتز سینه خراب می‌شود

برخی از زنان نگران این هستند که بارداری و شیردهی باعث تخریب بافت پروتز و یا شل‌ شدن سینه‌ها شود.

بعد از شیردهی خواه‌ ناخواه بافت سینه‌ها دچار تغییر می‌شود، چه فرد پروتز داشته باشد و چه نداشته باشد. شیردهی به طور معمول حجم سینه را کم کرده، پوست آن را کشیده و حالت و رنگ و برآمدگی نوک و هاله پستان را تغییر می‌دهد. فرم سینه در برخی افراد بهتر از دیگران به حالت قبلی خود بازمی‌گردد؛ اما این به عوامل مختلفی از جمله سن، میزان الاستیک پوست، ژنتیک، آناتومی طبیعی سینه قبل از شیردهی، مدت‌زمان شیردهی و سایز سینه بستگی دارد.

پروتزهای سینه را به طور معمول باید هر 10 سال یک‌بار تعویض نمود. به همین دلیل زنانی که در 20 سالگی پروتز سینه انجام داده‌اند، و بعد از این باردار شده و شیردهی داشته‌اند زمانی که باید پروتزهای خود را تعویض نمایند متوجه می‌شوند که بافت و حالت سینه آن‌ها نسبت به قبل تغییر کرده است.

برای جلوگیری از تغییر حالت سینه‌ها و بهبود آن‌ها می‌توان اقداماتی انجام داد:

  • پوشیدن سوتین مناسب. پوشیدن سوتین باکیفیت از سینه‌ها محافظت کرده و به آن‌ها حالت خوبی می‌دهد. بهتر است از سوتین‌های زیر فنردار با بندهای پهن استفاده کنید.
  • ورزش‌ کردن. تقویت عضلات سینه به بهبود حالت پستان کمک می‌کند. سعی کنید ورزش‌هایی که عضلات پکتورال را تقویت می‌کنند؛ مانند پرس سینه و شنا انجام دهید.
  • انجام جراحی. در برخی موارد بافت سینه‌ها به دلیل کشیدگی بیش از اندازه پوست شل و آویزان می‌شود. در این حالت می‌توان از جراحی پروتز سینه استفاده نمود.

بدون درنظرگرفتن این که چه انتخابی دارید، باید بدانید که شل‌شدن سینه‌ها بعد از شیردهی بسیار رایج است. حتی بعد از پروتز سینه و بارداری؛ حالت سینه در بسیاری از زنان به‌ مرور زمان به حالت قبل خود بازمی‌گردد. در صورتی‌ که در خصوص ظاهر سینه‌های خود نگران هستید می‌توانید با یک پزشک یا جراح پلاستیک مشورت نمایید. این افراد شما را راهنمایی کرده و کمک می‌کنند تا متوجه شوید آیا جراحی لیفت سینه بعد از شیردهی برای شما مناسب می‌باشد یا خیر.

نکاتی در خصوص نحوه شیردهی با وجود پروتز سینه

به کمک برخی روش‌ها می‌توان میزان تولید شیر در سینه را افزایش داد تا نوزاد مواد مغذی لازم برای رشد را دریافت کند.

در ادامه به برخی از این روش‌ها و نکات اشاره شده است:

  • شیردهی متوالی

شیردادن نوزاد برای 8 تا 10 بار در روز باعث تحریک غدد شیری و افزایش تولید آن می‌شود. حس مکیدن پستان توسط نوزاد کمک می‌کند تا بدن شیر بیشتری تولید کند. هرچه میزان شیردهی در روز بیشتر شود بدن شیر بیشتری تولید می‌نماید. حتی در صورتی‌ که میزان شیر شما کم باشد باز هم در هر نوبت شیردهی آنتی‌بادی‌ها و مواد مغذی لازم را وارد بدن نوزاد می‌کنید. علاوه بر این شیردهی از هر دو سینه نیز باعث افزایش میزان شیر می‌شود.

  • تخلیه‌ کردن سینه‌ها

خالی‌کردن سینه‌ها از شیر نقش مهمی در افزایش تولید شیر در بدن ایفا می‌کند. بهتر است برای این کار از شیردوش استفاده کنید و یا بعد از هر نوبت شیردهی با دست و ماساژدادن پستان شیر باقی‌ مانده در آن را تخلیه نمایید. بر اساس تحقیقی که در سال 2012 انجام شده دوشیدن هم‌زمان هر دو سینه باعث افزایش تولید شیر در بدن می‌شود. علاوه بر این میزان کالری و چربی موجود در شیر را نیز بیشتر می‌کند.

همچنین می‌توانید در زمان دوشیدن شیر آن را درون بطری ریخته و در صورتی‌ که نوزاد نتوانست از سینه مادر شیر بخورد از این طریق به او شیر دهید.

  • استفاده از مواد گیاهی که باعث افزایش شیر می‌شوند

برخی از گیاهان می‌توانند به‌صورت طبیعی شیر مادر را افزایش دهند از جمله:

  • رازیانه
  • خار مریم
  • شنبلیله

اگرچه تحقیقات علمی کافی برای اثبات تأثیرگذاری این گیاهان بر افزایش شیر مادر وجود ندارد؛ اما برخی تحقیقات ثابت کرده‌اند که شنبلیله باعث افزایش شیر مادر می‌شود.

برخی افراد نیز از کوکی‌های شیردهی استفاده می‌کنند. این کوکی‌ها را می‌توان به‌ صورت آنلاین سفارش داد و یا در خانه درست کرد و به طور معمول حاوی ترکیبات زیر می‌باشند:

  • جو کامل
  • بذر کتان
  • مخمر آبجو
  • جوانه گندم
  • گیاهانی که باعث افزایش شیر می‌شوند

تحقیقات بر روی میزان تأثیرات این کوکی‌ها بر افزایش شیر مادر هنوز کامل نمی‌باشد. علاوه بر این تأیید سلامت آن‌ها برای نوزاد نیز هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.

  • اطمینان از این که نوزاد به‌ درستی پستان را گرفته و می‌مکد

مکیدن و گرفتن صحیح سینه کمک می‌کند تا نوزاد در هر نوبت شیردهی شیر بیشتری بخورد.

نکته اصلی در گرفتن صحیح سینه این است که نوزاد قسمت کافی از سینه را در دهان خود نگه دارد. برای این کار باید زمانی که سینه را در دهان نوزاد قرار می‌دهید دهان وی به طور کامل باز باشد. نوک پستان باید به‌ اندازه‌ای در دهان نوزاد باشد که لثه و زبان وی قسمتی از هاله پستان را نیز پوشش دهد.

در ابتدا نوزاد را در موقعیت صحیحی قرار دهید. سپس او را به سمت سینه خود ببرید. با انگشتان خود درست قبل از هاله پستان را به حالت C نگه دارید. این حالت کمک می‌کند نوزاد راحت‌تر سینه را در دهان بگیرد.

همچنین می‌توانید به یک متخصص شیردهی مراجعه کرده و مشاوره دریافت کنید. این افراد به طور معمول در بیمارستان و مطب پزشک حضور دارند و نحوه شیردهی شما را نظارت کرده و در این زمینه شما را مشورت می‌نمایند.

  • استفاده از شیرخشک

در صورتی‌ که شیر شما کم می‌باشد می‌توانید در خصوص استفاده از شیرخشک به‌عنوان تغذیه کمکی با متخصص اطفال یا مشاور شیردهی صحبت نمایید.

علائمی که نشان می‌دهد نوزاد شیر کافی دریافت می‌کند را دنبال کنید:

  • مکیدن آرام و مداوم با حرکات محکم آرواره و فک در زمان شیر خوردن
  • خیس کردن پوشک برای 6 بار یا بیشتر و همچنین 3 بار یا بیشتر مدفوع کردن در طول روز
  • تغییر مدفوع از مکونیوم سیاه به رنگ زرد

وزن نوزاد نیز یکی دیگر از علائمی است که نشان می‌دهد که به‌ اندازه کافی شیر دریافت می‌کند یا خیر. بیشتر نوزادان در طول 2 تا 4 روز اول بعد از تولد بین 7 تا 10 درصد وزن خود را از دست می‌دهند و سپس دوباره شروع به‌ اضافه کردن وزن می‌نمایند.

نتیجه‌گیری

در صورتی‌ که هنوز پروتز سینه انجام نداده‌اید، بهتر است تا بعد از بارداری و شیردهی صبر نمایید و سپس برای این کار اقدام کنید.

چرا که هر بارداری و دوران شیردهی باعث کشیده‌شدن پوست شده و اثر جراحی زیبایی را از بین می‌برد. اما در صورتی‌ که قبل از بارداری، جراحی پروتز سینه انجام داده‌اید نگران نباشید. تأثیر بارداری و شیردهی بر روی زیبایی سینه مانند دیگران است. ممکن است بعد از این دوران به جراحی لیفت سینه نیاز داشته باشید.

سؤالات متداول

آیا پروتز سینه بر روی جنین تأثیر می‌گذارد؟

خیر بر اساس شواهد پروتز سینه خطری برای جنین ندارد.

آیا با وجود پروتز سینه می‌توان به نوزاد شیر داد؟

بله به‌صورت معمول می‌توان. اما در صورتی‌ که در خصوص شما استثنایی وجود داشته باشد پزشک در این مورد با شما صحبت خواهد نمود.

آیا پروتز سینه باعث کاهش میزان شیر می‌شود؟

در حالت عادی نه، اما به‌صورت کلی به نحوه جراحی و قرار دادن پروتز بستگی دارد. باید در این زمینه با جراح خود صحبت نموده و بررسی کنید که نوزاد شیر کافی دریافت می‌کند یا خیر و در صورت نیاز از شیرخشک برای تغذیهٔ کامل او استفاده کنید.

آیا جراحی پروتز سینه از طریق نوک آن در شیردهی تأثیری می‌گذارد؟

بله از میان تمامی روش‌های پروتز سینه، احتمال کاهش میزان تولید شیر در این روش بیشتر می‌باشد.

بهتر است جراحی پروتز سینه را قبل از بارداری و شیردهی انجام دهیم یا بعد از آن؟

بعد از بارداری و شیردهی. زیرا در صورتی‌ که بعد از این دوران مشکلات دیگری نیز مانند شل‌شدن پوست به وجود آید می‌توانید همهٔ آن‌ها را با یک جراحی بر طرف نمایید. اما به‌ صورت کلی به مورد شما و دلیلی که می‌خواهید پروتز سینه انجام دهید بستگی دارد. به همین دلیل بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.