بسیاری از زنان نگران این هستند که بعد از جراحی سینه احساس نوک سینه خود را از دست بدهند. در حقیقت این یک ترس منطقی است، چرا که حس نوک سینه به طور مستقیمی با سلامت رابطه جنسی و اعتمادبهنفس فرد مرتبط میباشد. متأسفانه، هیچ واکنش مستقیم و ثابتی برای این نگرانی وجود ندارد. احساس نوک سینه ممکن است بعد از جراحی کم یا زیاد شود و یا هیچ تغییری نکند. درصورتیکه، عصبهایی که در زیر نوک سینه قرار دارند قطع شوند، حس پذیری آن کم شده و یا از بین میرود. امکان بروز این عارضه به عواملی چون نوع جراحی، نوع بریدگی و نحوه بهبودی فرد بستگی دارد. بهطورکلی، ازدستدادن حس نوک سینه در بدن به دلیل آسیبدیدگی و یا تحتفشار قرارگرفتن عصبها و بههمریختن تعادل هورمونی بدن که باعث اختلال در عملکرد عصبها میشود، رخ میدهد. بااینحال، درصورتیکه شدت آسیبدیدگی عصبها زیاد نباش،د احساس نوک سینهها بهمرورزمان ظرف مدت 2 تا 3 ماه و در موارد طولانیتر 6 ماه تا 1 سال به حالت عادی باز خواهد گشت.
بررسی احتمال کاهش احساس نوک سینه (Hyposensitivity) پس از عمل سینه
بی حسشدن سینهها میتواند در اثر فشردهشدن رشتههای عصبی کوچک در دیواره قفسه سینه و یا عضلات آن رخ دهد. با درنظرگرفتن تکنیکها و تکنولوژیهای جدید در انجام جراحی سینه و درصورتیکه جراحی توسط یک جراح ماهر انجام شود، ازدستدادن احساس نوک سینه یک عارضه نادر محسوب میشود. در حقیقت، کمتر از یک درصد از افرادی که جراحی پروتز سینه انجام دادهاند برای طولانیمدت احساس نوک سینه خود را از دست میدهند. بااینحال، ریسک بروز این عارضه در افرادی که جراحی لیفت سینه یا کوچککردن آن را انجام میدهند کمی بیشتر میباشد؛ چرا که در طول جراحی بافتهای بیشتری از سینه خارج شده یا دستکاری میشوند.
تأثیر نوع عملهای سینه بر کاهش احساس نوک سینه
در همه انواع جراحیهای سینه از جمله پروتز، لیفت و کوچککردن سینه امکان ازدستدادن احساس نوک سینه وجود دارد؛ هرچند این عارضه نادر میباشد.
جراحی بزرگ کردن سینه
در این جراحی با استفاده از پروتز سایز، حالت و میزان برجستگی سینه را تغییر میدهند. در طول این پروسه از طریق یک بریدگی که در زیر سینه یا زیربغل و یا در اطراف هاله سینه ایجاد میشود، پروتز را در زیر و یا در روی عضله سینه قرار میدهند.
برای حفظ احساس نوک سینه، پروتز باید بدون نیاز به قطعکردن و آسیبزدن به تعداد زیادی از عصبهای زیر نوک و هاله سینه در سینه جایگذاری شود. برای رسیدن به این حالت، بهتر است بریدگی در زیر سینه ایجاد شده و پروتز در زیر عضله سینه قرار بگیرد.
این تکنیک، آسیب و فشار کمتری به سینه وارد کرده و به طور معمول باعث بروز عوارض طولانیمدت نمیشود. قراردادن پروتز در روز عضله سینه و از طریق بریدگی در روی هاله سینه باعث آسیبدیدگی بیشتر عصبها میگردد.
در اغلب موارد، افرادی که جراحی بزرگ کردن سینه را انجام دادهاند متوجه تغییری در میزان احساس نوک سینه خود نخواهند شد.
جراحی لیفت و کوچککردن سینه
خطر از دستدادن احساس نوک سینه در افرادی که جراحی لیفت و یا جراحی کوچککردن سینه انجام دادهاند، در مقایسه با افرادی که جراحی بزرگ کردن سینه انجام میدهند بیشتر میباشد.
در هر دوی این جراحیها، بافت زیادی از سینه بریده و دستکاری یا خارج میشود. به همین دلیل، احتمال بریده شدن بیشتر عصبها در آنها بالاتر است. همچنین در تمامی جراحیهای لیفت و کوچککردن سینه یک بریدگی در اطراف هاله سینه ایجاد میشود. به همین خاطر حفظکردن عصبها در این ناحیه مشکل میباشد.
در برخی روشهای جراحی کوچککردن سینه، هاله و نوک سینه به طور کامل بریده و از بافت سینه جدا میگردد. در این حالت، تمامی عصبهای این ناحیه بریده شده و در نتیجه بیشتر احساس نوک سینه از بین میرود.
تا زمانی که هاله و نوک سینه به بافت سینه متصل بماند، احتمال بازگشت کمی از احساس نوک سینه وجود خواهد داشت.
عوامل تأثیرگذار بر از دست دادن کاهش احساس نوک سینه با عمل
در این قسمت به بررسی عواملی که میتوانند بر کاهش حساسیت نوک سینه تأثیرگذار باشند، میپردازیم.
تکنیک پروسه جراحی سینه
برای انجام جراحی سینه، تکنیکهای مختلفی وجود دارند که همگی آنها شامل بریدگی پری آرئول میشود. هرچه میزان بافتی که باید از سینه خارج شود بیشتر باشد به بریدگیهای بیشتری نیاز است؛ بنابراین هرچه جراحی پیچیدهتر شود خطر آسیبدیدگی عصبها نیز بالاتر میرود.
مهارت جراح پلاستیک
یکی از عوامل مهم در حفظ احساس نوک سینه بعد از جراحی کوچککردن سینه، میزان مهارت و تجربه جراح در زمینه جراحیهای زیبایی است. مراجعه به یک جراح زیبایی معتبر که سوابق زیادی در انجام موفقتآمیز جراحی کوچککردن سینه دارد کمک میکند تا احتمال انجام جراحی بدون بروز عوارض شدید بیشتر شود.
سلامت بیمار
داشتن سلامت عمومی کامل قبل از جراحی باعث میشود تا بعد از جراحی سریعتر بهبودی کامل خود را به دست آورید. افرادی که بیماریهایی نظیر دیابت و لوپوس که بر روی عصبها تأثیر میگذارند، مبتلا هستند قبل از گرفتن تأییدیه جراحی به طور کامل معاینه شده و وضعیت سلامت آنها بهدقت بررسی میشود. چرا که این بیماریها میتوانند بر روند درمان بریدگیها زخمها تأثیر بگذارند.
علاوهبراین، احتمال بروز عوارض در طول جراحی زیبایی و بعد از آن در بیمارانی که BMI بالاتر از 30 دارند بیشتر میباشد. به همین دلیل، بهتر است قبل از جراحی کوچککردن سینه کمی از وزن خود را کاهش دهید.
استراحتکردن در زمان ریکاوری
بعد از جراحی باید به طور کامل استراحت کنید و اجازه دهید بدنتان به طور کامل بهبود پیدا کند. در طول این مدت و تا 6 هفته بعد از جراحی باید از انجام تمرینات ورزشی سنگین و بلندکردن اجسام خودداری نمایید؛ چرا که واردشدن فشار زیاد به سینه باعث میشود عصبها بیشتر آسیب ببینند. علاوهبراین، خوابیدن کافی بعد از جراحی کوچککردن سینه باعث تسریع روند بهبودی میشود.
راه درمان احتمالی برای بیحسی نوک سینه
تا چندی پیش هیچ روشی برای بازگرداندن احساس نوک سینه وجود نداشت. بااینحال، امروزه تزریق PRP انقلابی در این زمینه به پا کرده است. PRP با استفاده از توانایی طبیعی بدن در جوانسازی و ترمیم باعث ترمیمشدن بافتهای بدن میشود. در این روش، پزشک مقداری پلاکت و ریفین را خون فرد جدا کرده و آن را دوباره به منطقه موردنظر تزریق میکند.
برای بازگرداندن حس نوک سینهها، خون موردنیاز از بازوی فرد گرفته میشود. سپس به کمک سانتریفیوژ گلبولهای سفید و قرمز آن از هم جدا میگردد. سپس پلاسما به نوک سینه تزریق میشود. پلاسما غنی شده با پلاکت باعث تولید کلاژن شده و در نتیجه بافت آسیبدیده ترمیم میگردد.
باید در نظر داشت که این روش کماکان بسیار نوین است، در نتیجه تحقیقات پزشکی و علمیِ کافی و معتبری که تضمینکننده ایمنی و نتیجهبخشی این روش باشد، هنوز در دست نیست.
راه پیشگیری از دست دادن حساسیت نوک سینه بعد از عمل
تحقیقات پزشکی نشان داده است چهارمین عصب بین دندهای بیشترین میزان عصبدهی به هاله و نوک پستان را بر عهده دارد. پرهیز از ایجاد بریدگی در قسمتی از سینه که این عصب در آن وجود دارد تا حد زیادی باعث حفظ احساس نوک سینه میشود و بر روی موفقیتآمیز بودن نتیجه جراحی تأثیر میگذارد.
علاوهبراین، جراح پلاستیک باید جراحی را بر اساس ویژگیهای هر فرد انجام دهد. هیچ روش ثابتی برای همه افراد مناسب نمیباشد. پایبندی به قوانین، تکنیکها و دانش پزشکی در خصوص آناتومی بدن بهعنوان بنیان و اساس جراحیهای ترمیمی عمل میکند.
نتیجهگیری
حفظ حس نوک سینه، یکی از هدفهای اصلی در زمان جراحی سینه میباشد. بر اساس آناتومی بدن میزان و نوع عصبهای نوک سینه قابل تشخیص بوده و به همین دلیل پرهیز از ایجاد بریدگی در منطقه خطرناک سینه کاملاً امکانپذیر است.
سؤالات متداول
بعد از جراحی سینه چقدر طول میکشد تا عصبها دوباره ترمیم شوند؟
عصبها به طور معمول بهاندازه 1 میلیمتر در روز رشد میکنند به همین دلیل ترمیم و بازسازی آنها کمی زمان میبرد. گاهی بعد از گذشت 1 ماه از جراحی در نوک سینه خود کمی حس خواهید داشت و تغییرات در میزان این حس گاهی تا 2 سال ادامه پیدا میکند.
آیا ممکن است تمام حس نوک سینه را از دست داد؟
زمانی که عصبهای زیر نوک سینه بریده شوند احساس آن کاهش پیدا کرده و یا از بین میرود. امکان بروز این عارضه به نوع جراحی، نوع بریدگی و روند بهبودی فرد بستگی دارد.
چگونه بعد از جراحی میتوان حس نوک سینه را بازگرداند؟
بعد از جراحی درصورتیکه عصبها آسیبندیده باشند میتوانید با ماساژ مداوم بافت سینهها و نوک آن حس نوک سینه را بازگردانید. با ماساژ دادن و تحریک این ناحیه، ایجاد اتصال بین مغز و بافت سینه را تسهیل کرده و یک مسیر حسی جدید ایجاد میکنید.
آیا نکروز نوک سینه با ازدستدادن حس آن یکسان است؟
خیر، ازدستدادن حس نوک سینه با نکروز آن که بر اساس کمبود خونرسانی انجام میشود متفاوت است.
آیا با وجود بیحس بودن نوک سینه میتوان به نوزاد شیر داد؟
بیحسی نوک سینه میتواند بر توانایی شیردهی تأثیر بگذارد؛ اما امکان آن بسیار کم است.