پروتز سینه یکی از متداولترین جراحیها در بین زنان است. این جراحی باعث میشود که افراد سینههایی با سایز و شکل دلخواه خود داشته باشند و نتایج آن نیز چندین سال ماندگار خواهد بود. این درمان سالها مورد بررسی قرار گرفته و با پیشرفت علم بهبودهایی در آن حاصل شده که باعث شده قابلیت تغییر و تنظیم بیشتری داشته باشد، سادهتر شود و البته عوارض جانبی و خطرات آن نیز کمتر شود.
جراحی بزرگ کردن سینه به عنوان یک عمل زیبایی مورد تأیید FDA هیچگونه خطر مرگباری ندارد، اما ممکن است شنیده باشید که پروتز سینه باعث سرطان سینه میشود. اگر باعث سرطان شود چه میشود؟ چرا برخی از افراد دربارهی ارتباط پروتز سینه و سرطان سینه صحبت میکنند؟
ما به بررسی این شایعه دربارهی سرطان سینه مربوط به پروتز سینه و اینکه این سوءتفاهم از کجا نشأت گرفته و اقداماتی که باید برای جلوگیری و درمان لنفوم در صورت بروز انجام دهید میپردازیم.
علت ایجاد ذهنیت غلط در مورد رابطه پروتز و سرطان سینه
ابتدا به دلیل اصلی انتشار این شایعه میپردازیم. در سال 2019 سازمان غذا و دارو (FDA) در آمریکا درخواست کرد که شرکت آلرگان (Allergan) پروتزهای سینهی دارای بافت و سطح ناصاف خود (به نام بیوسل) را از سطح کشور آمریکا جمعآوری کند، چون چندین مورد لنفوم (سرطان سیستم دفاعی) نادر بین زنانی که از این نوع پروتز سینه استفاده کرده بودند دیده شده بود و این شرکت آنها را جمعآوری کرد و دیگر از آنها استفاده نمیشود. 80% زنانی که به این سرطان مبتلا شده بودند، از پروتزهای این شرکت استفاده کرده بودند.
هنوز اثبات نشده که ارتباطی بین پروتز سینه و سرطان وجود داشته باشد، اما برخی از محققین معتقدند که وقتی خانمی از پروتز سینه در داخل سینه استفاده میکند (مخصوصاً انواعی که سطح ناصافی دارند)، بافتهای اطراف پروتز مستعد سرطان میشوند. اما خوشبختانه اگر احتمال سرطان هم وجود داشته باشد بسیار ناچیز خواهد بود؛ یعنی 1 نفر از هر 50.000 زنی که جراحی پروتز سینه انجام میدهند. این امر به این معناست که اگر جراحی پروتز سینه انجام داده باشید احتمال سرطان سینه در شما ناچیز است، اما همچنان احتمال آن بیشتر از زنانی است که این جراحی را انجام ندادهاند.
همچنین این سرطان نادر در زنان با هر دو نوع پروتز (پروتز سالینی و پروتز سیلیکونی) دیده شده است. بنابراین به مواد سازنده ربطی ندارد.
در نتیجه پروتز سینه باعث سرطان سینه نمیشود. فقط کمی احتمال ابتلا به سرطان سیستم دفاعی بدن را افزایش میدهد و همانطور که اشاره شد این مشکل مربوط به یک برند خاص بود.
آیا پروتز، تشخیص سرطان سینه را سخت میکند؟
همهی خانمها، مخصوصاً افراد بالای 30 سال، باید خودشان سینههایشان را معاینه کنند تا هرنوع تودهای را زود تشخیص دهند. همچنین زنان بالای 40 سال هم باید به عنوان غربالگری سرطان مرتباً ماموگرافی انجام دهند.
اما زنانی که پروتز سینه دارند چطور؟ آیا پروتز در تشخیص زودهنگام سرطان تداخل ایجاد میکند؟ آیا ماموگرافی زنانی که پروتز سینه دارند سختتر است؟
طبق تحقیقات، زنانی که پروتز سینه دارند بهتر از سایرین توده را در معاینات شخصی احساس میکنند. این مورد در زمان معاینه توسط پزشک نیز صادق است؛ اما ممکن است ماموگرافی کمی سختتر شود و در صورتی که تودهی مشکوکی داشته باشید، MRI میتواند بافت سینه را بهخوبی نشان دهد. به عبارت دیگر فناوریهای جدید در تصویربرداری کمک میکنند تا تشخیص تومورهای خوشخیم و بدخیم دقیقتر انجام شود.
بهعلاوه باید به نکات دیگری نیز توجه کنید؛ برای شما مفید خواهند بود:
بزرگ کردن سینه با پروتز، تشخیص سرطان سینه را دشوارتر نخواهد کرد. پروتزها با هر شکل و اندازهای، غشایی از جنس سیلیکون دارند که مادهای جامد است و در بسیاری از پروتزها و نه فقط در پروتز سینه از آن استفاده میشود. در نتیجه مشکل در تصویربرداری فقط در مورد پروتز سینه رخ نمیدهد.
همچنین برخی از پزشکان معتقدند که مهم نیست که پروتز سینه در کجا قرار گرفته باشد (روی عضله یا زیر عضله)، مادهی داخل آن چه باشد (سالین یا سیلیکون) و سایز آن چگونه باشد (کوچک، متوسط و بزرگ)، در هر حال پروتز سینه باعث اختلال در معاینهی شخصی سینه، معاینهی سینه توسط پزشک، ماموگرافی، اولتراسوند (سونوگرافی)، MRI یا روشهای دیگر تشخیص سرطان نخواهد شد و برای شما مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
فقط توجه داشته باشید که در زمان انجام ماموگرافی باید به متخصص ماموگرافی اطلاع دهید که پروتز سینه دارید. برخی از روشها وجود دارند که میتوانند بافت سینه را از پروتز دور کنند و اجازه دهند که پرتوهای اشعهی ایکس از کل بافت سینه عبور کنند و تصویر کامل و درستی ارائه دهند. گاهی اوقات در ماموگرافی افرادی که پروتز سینه دارند تصویرهایی از زوایای مختلف گرفته میشود تا بافت بهتر دیده شود.
دو تحقیق نشان دادهاند که زنانی که پروتز سینه دارند زودتر از زنانی که پروتز سینه ندارند سرطان سینه را تشخیص دادهاند؛ شاید همانطور که ذکر شد دلیل آن این باشد که پروتز به عنوان سطحی عمل کرده که به زنان کمک کرده تا توده را در حین معاینهی شخصی بهتر احساس کنند.
همچنین طبق تحقیقات با وجود کاهش قدرت تشخیص درست سرطان با ماموگرافی در زنانی که پروتز سینه دارند، سرطان در هر دو دسته از بیماران مبتلا به سرطان سینه (زنانی که پروتز دارند و زنانی که پروتز ندارند) در مرحلهای مشابه تشخیص داده شده و نتایج مشابهی نیز داشته است.
بنابراین تشخیص سرطان سینه در زنانی که پروتز سینه دارند دشوار نیست، اما باید شما و پزشکتان حواستان به دقت و صحت ماموگرافی باشد و تنها به این روش تصویربرداری اکتفا نکنید.
در صورتی که پروتز سینه دارید مراقب سرطان سینه باشید
در اینجا نکاتی برای زنانی که پروتز سینه دارند ارائه شده است:
- حواستان به علائم باشد. FDA توصیه نمیکند که زنانی که علائمی ندارند پروتز خود را خارج سازند. اما اگر زنی علائمی را مشاهده کرد، که شامل تورم، درد، توده، یا تغییرات پوستی، یا هرگونه تغییر غیرعادی در سینهها یا پروتز است، باید فوراً به جراح خود یا پزشک دیگر اطلاع دهد.
مهم نیست که فرد از چه نوع پروتزی استفاده کرده است، باید همواره حواسش به سینههایش باشد و هرگونه علامت ماندگاری را به پزشکش اطلاع دهد. هرکسی که درد و ناراحتی یا تغییرات نگرانکنندهی دیگری در سینهها یا پروتز خود داشت باید فوراً به جراح پلاستیک خود مراجعه کند.
- شماره سریال خود را نگه دارید. شماره سریال تولید کنندهی پروتز که جراح پلاستیک در زمان بازسازی یا بزرگ کردن سینه در اختیارتان قرار داده است، از جمله: نام سازندهی پروتز، مشخصات خاص پروتز و نام مدل پروتز را نگه دارید. در این صورت اگر قرار باشد پروتزی که داشتهاید جمعآوری شود یا این پروتز مشکلی داشته باشد، میتوانید برای مشورت گرفتن به پزشکتان مراجعه کنید.
اگر تشخیص داده شد دچار لنفوم هستید باید چه کرد؟
در صورت تشخیص ابتلا به BIA-ALCL (لنفوم سلول بزرگ آناپلاستیک مرتبط با ایمپلنت پستان) ممکن است دچار استرس و نگرانی شوید، اما باید بدانید که همهی سرطانها مثل هم نیستند. BIA-ALCL در صورت تشخیص زودهنگام در اکثر بیماران قابل درمان است.
درمان لنفوم
- وقتی که BIA-ALCL در زنی تشخیص داده میشود، پزشک برای او PET/CT اسکن تجویز میکند تا وجود بیماری که در بدن منتشر شده باشد را تشخیص دهد. شدت تکثیر بیماری نشان دهندهی مراحل مختلف سرطان است، و این تشخیص به درمان بهتر کمک میکند.
- بیمارانی که به تازگی مشکلشان تشخیص داده شده به متخصص آنکولوژی (سرطان شناسی) ارجاع داده میشوند تا BIA-ALCL در آنها بررسی شود، مرحلهی پیشرفت بیماری مشخص شود و برنامهای برای درمان در نظر گرفته شود.
- در بیماران مبتلا به BIA-ALCL فقط در اطراف پروتز، جراحی برای خارج کردن پروتز و کپسولهای اسکار ایجاد شده در اطراف پروتز انجام خواهد شد.
- وجود توده در زیر بغل ممکن است بیماریای باشد که به غدد لنفاوی سرایت کرده و یا تورم طبیعی غدد لنفاوی باشد. آزمایش غدد لنفاوی با نمونه برداری با سوزن یا جراحی خارج کردن غدد لنفاوی برای آزمایش انجام خواهد شد. آزمایشات دیگر ممکن است شامل آزمایش خون و نمونه برداری از مغز استخوان باشد.
- برخی از بیماران که سرطان پیشرفته دارند، ممکن است نیازمند درمان بیشتر با شیمیدرمانی و در برخی موارد نادر پرتودرمانی و یا پیوند سلولهای بنیادی باشند.
درمان تکمیلی
بعد از از بین بردن بیماری معمولاً بیمار باید به مدت دو سال و در فواصل 3 تا 6 ماهه آزمایشات تصویری مانند PET/CT اسکن انجام دهد. در صورت درمان جراحی سرطان در مراحل اولیه احتمال بازگشت و عود ناچیز است.
جمعبندی و نتیجهگیری
پروتز سینه اساساً باعث سرطان، از جمله سرطان سینه نمیشود؛ فقط در صورت استفاده از برخی از پروتزهای دارای سطح ناصاف احتمال لنفوم (سرطان سیستم دفاعی) افزایش مییابد که حدوداً 1 نفر از هر 50.000 زنی که پروتز سینه دارند میباشد.
از طرف دیگر ظاهراً پروتز سینه باعث افزایش دقت معاینهی شخصی سینه و معاینهی سینه توسط پزشک برای تشخیص سرطان و کاهش دقت و قدرت تشخیص ماموگرافی میشود که میتوان به جای آن از روشهای دیگر کمک گرفت. در نتیجه این پروتزها باعث تعویق تشخیص سرطان سینه نمیشوند.
همهی افراد باهم متفاوت هستند؛ بنابراین باید با پزشک، جراح، متخصص زنان و زایمان (ژنیکولوژیست) یا متخصصین دیگر مشورت کنید و دربارهی مزایا و خطرات هر عمل جراحی که میخواهید انجام دهید، از جمله پروتز سینه با آنها صحبت کنید.
سؤالات متداول در مورد ارتباط پروتز سینه با سرطان
سرطان سینه داشتم و عمل ماستکتومی انجام دادم. آیا میتوانم جراحی پروتز سینه انجام دهم؟
بله، میتوانید. نیازی نیست که نگران سرطانی که داشتهاید باشید. همچنین میتوانید اگر میخواهید فقط در جامعه ظاهری عادی داشته باشید از گزینههایی مانند پروتز خارجی استفاده کنید.
آیا پروتز سینه میتواند در روشهای تصویری تشخیص سرطان تداخل ایجاد کند؟
خیر. اما باید قبل از انجام ماموگرافی به پزشک و متخصص ماموگرافی اطلاع دهید.
آیا برای سرطان، پروتز سیلیکونی خطرناکتر از پروتز سالینی است؟
خیر. تفاوتی ندارند.
آیا خطر ابتلا به سرطان به سایز پروتز من بستگی دارد؟
خیر. تفاوتی ندارد.
آیا اگر جراحی پروتز سینه انجام دهم باید بیشتر از سایر زنان غربالگری سرطان انجام دهم؟
خیر. برنامهی غربالگری شما مانند سایرین خواهد بود.